Renkli Doppler
Normal ultrasonografiye ek olarak damarların farklı renkte görüntülenmesi sağlanır. Ultrasonografinin dokuların iç yapısını görüntülemesi yanı sıra kan akımını gösterebildiği ikinci bir özelliği vardır. Doppler ultrasonografi dediğimiz bu özellik sayesinde kan akımının yönü, hızı ve debisi belirlenebilir. Damar darlığı, tıkanıklığı, pıhtı gelişimi gibi damar hastalıkları doppler ultrasonografi ile kolayca saptanabilir. Anjiografiden önce ve bazen anjiografi yerine kullanılabilecek non- invaziv bir yöntemdir.
Renkli doppler tekniğiyle damar tıkanıklıkları ve daralmaları tespit edilebildiği gibi damar içi kana ait hemodinamik ölçümler yapılarak bazı hastalıklar hakkında bilgi edinilir.
Doppler ultrasonografi yardımı ile tümöral kitlelerin damarsal özellikleri değerlendirilebilir. Memede fark edilen kitlenin radyolojik tetkiki sırasında damarsal özelliklerini bilmek kitlenin iyi huylu/kötü huylu ayırımında çok önemlidir. kitlenin kötü huylu yani meme kanseri olması durumunda damarlanmalar da artmıştır. Doppler ultrasonografi tek başına tanı koydurucu değildir, çünkü kanser dışı nedenlerle de bölgesel damarlanma artabilir. Bu gibi durumlarda sadece yol gösteci olarak değerledirme yapmak gerekir.
Her iki teknikte ses dalgaları kullanıldığı için herhangi bir zararlı yan etki yoktur.
Ultrasonografi
Ultrasonografi kulağın işitemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgaları yardımı ile görüntülerin elde edildiği bir yöntemdir. Vücut içerisine gönderilen bu ses dalgalarının bir kısmı organ veya dokular arasındaki ara yüzeylerden geri yansır, geriye yansıyan bu ses dalgalarından ultrasonografi görüntü oluşturulur. Bu işlem anlık ve çok hızlı oluştuğu için hareketli görüntüler elde edilir. Böylelikle iç organların durum ve hareketlerinin de mümkün olur.