Kedi gribi: belirtiler, tedavi ve uzun vadeli etkiler 24KAS
Kedi gribi: belirtiler, tedavi ve uzun vadeli etkiler

Kedilerde grip hastalığı tıpkı insanlardaki grip gibidir.

Semptomlar arasında burun akıntısı, hapşırma, ateş ve kas ağrıları olacaktır.

Kedi gribinin belirtileri nelerdir?

Daha önce grip olduysanız, kedinizle empati kurabilirsiniz. Hastalık, insan varyasyonundan o kadar da farklı değildir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, çoğu kedi de bununla savaşabilir; ancak daha yaşlı hayvanlar, yavru kediler veya altta yatan başka bir hastalığı olan kediler için durum daha ciddi olabilir. Bu yüzden kendinizi tedavi etmeye çalıştığınız gibi kesinlikle kedinizi tedavi etmeye çalışmayın hem kendiniz için kullandığınız ilaçlar kediler için toksik olacaktır. Ayrıca kedi gribi viraldir, yani antibiyotikler yeterli ve etkili olmayacaktır.

Kediniz ister hapşırıyor ister burnunu çekiyor olsun, ne aradığınızı bildiğinizde kedi gribinin semptomlarını tespit etmek oldukça kolay olabilir. İşte farkında olmanız gereken daha yaygın işaretlerden bazılarının listesi:

Hapşırma ve bazen öksürme: (Bu, hastalığın yayılmasının ana yoludur.)

Burun akıntısı

Sinüzit

Salya akıntısı

Göz sulanması ve kızarıklık

Nefes almada zorluk veya sesli-gürültülü nefes alma

Davranış değişikliği

İştah kaybı

Yüksek vücut ısısı ( ateş)

Ciddi durumlarda gözde ülserler

Belirtilerin şiddeti hastadan hastaya büyük ölçüde değişmektedir: Virüsün bulaştığı bir kedi yalnızca biraz hapşırma ve burun akıntısı ile hastalığı atlatabilir iken , diğeri hayatı tehdit eden komplikasyonlara sekonder enfeksiyonlara yol açabilir.

Belirtiler ne kadar hafif veya ciddi olursa olsun, risk almayın. Kedi gribi semptomlarını fark ettiğiniz anda, evcil hayvanınızı veteriner hekiminize götürün.

Bulaşıcı mı?

Kedi gribi, insanlardaki girip gibi çok bulaşıcıdır. Enfekte kedilerden gelen hapşırıklar ile virüs etrafa yayılır. Bu nedenle başka bir kedinin enfekte olması için doğrudan temas her zaman gerekli değildir.

Bulaşmayı önlemeye yardımcı olmak için kedinizin yatağının, mama kaplarının ,su kaplarının ve kum kabının düzenli olarak temizlendiğinden emin olun. Virüs beklenmedik yerlerde gizlenebilir ve hayatta kalabilir bunu aklınızdan çıkarmayın. Sağlıklı görünen kediler, herhangi bir hastalık belirtisi göstermeden de hastalığın taşıyıcısı olabilirler.

Kontaminasyonu önlemenin tek yolu, kedinizin günlük eşyalarını düzenli olarak temizlemek ve enfekte olmuş evcil hayvanları diğerlerinden uzak izole tutmaktır.

Nasıl tedavi edilir?

Antibiyotikler sekonder enfeksiyonlarda belirli komplikasyonlara yardımcı olabilse de tek başına yeterli olmayacaktır. Veteriner hekiminizin verdiği tedavi protokolüne uymak zorundasınız.

Kedinizi rahat ve stresten uzak tutmak , onları iyi beslemek onları iyileştirmenin en iyi yoludur.

İştahları azaldıysa , onları yemeye teşvik edin. Boğazları ağrıyor olabilir, bu yüzden yutması zor olmayan yiyecekler konserve mamalar verebilirsiniz . Ayrıca koku alma duyularını da kaybetmiş olabilirler, bu yüzden gözlerini ve burunlarını temiz tutmaya çalışın: biriken akıntıları tuzlu suya batırılmış bir pamuk yada göz temizleme solüsyonları ile nazikçe silin.Güzel kokulu sevdiği yemekleri deneyebilirsniz ayrıca bol bol su içmeye teşvik etmeyi unutmayın.

Evinizde enfekte olmamış başka kedileriniz varsa onları ayırın , kedinizin iyileşmesi için hasta kedinize izole bir alan yaratın..

Uzun vadeli etkiler nelerdir?

Kedi gribine yakalanan hayvanların çoğu, sağlıkları üzerinde uzun vadeli olumsuz bir etki olmaksızın iyileşir. Hastalığı geçiren kediler için en yaygın sorun, kedinizin virüsün taşıyıcısı olabilmesidir.

Kedinizin stresli zamanlarında nüksler olabilir. Bazen ‘kronik rinittis’ tedavi edilmez ise kalıcı burun akıntısı olabilir.

Tedavi edilmeyen bazı hastalar uzun dönemde diş ve diş eti rahatsızlıkları ile karşılaşabilirler

Diğer bir endişe, Virüslerin göze verdiği göz hasarı olabilir. Bu, uzun vadede tedavi edilmez ise kedinizin gözünü kaybetmesine sebep olabilir. Ağrılı, akıntılı , komple kapalı veya kısmen kapalı gözlere dikkat edin: Bu belirtileri görürseniz, doğrudan bir veteriner kliniğine gidin.

Çoğu durumda, kediler birkaç hafta içinde iyileşir.

Evcil hayvanınızın sağlıklı ve mutlu haline döndüğünden emin olmak için bir veteriner hekimden erken tavsiyeler alın.

Hasta olduktan sonra neyapacağınız değil hasta etmemek için ne yapacağınıza odaklanın bunun en başında aşılama gerekiyor.

Aşılama ile bu hastalıktan korunabilirsiniz bunu unutmayın.

Kedilerde grip hastalığı tıpkı insanlardaki grip gibidir. Semptomlar arasında burun akıntısı, hapşırma, ateş ve kas ağrıları olacaktır.

Ataşehir Veteriner Kliniği - Websitemize Hoşgeldiniz

Ataşehir'de 7/24 Hizmet veren Veteriner kliniğimizin hizmetleri hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile rahatlıkla irtibat sağlayabilirsiniz.