Kedilerde Akne 17EYL
Kedilerde Akne

Özellikler

Foliküler keratinizasyon ve glandular hiperplazi ile birlikte seyreden kedi aknesi kedilerde yaygın olarak görülmektedir.

Çenede, alt dudakta ve bazende üst dudakta asemptomatik komedonlar (siyah noktalar) oluşur. Eğer lezyonlar sekonder olarak enfekte olursa papüller, püstüller ve nadiren furunkuloz ile selülit gelişebilir. Ciddi olgularda etkilenen deri ödemli, kalınlaşmış, kistik ve kabuklanmış olabilir.

Ayırıcı Tanı

Demodikoz, dermatofitoz, Malassezia dermatit ve eğer ödematöz ise eozinofilik granülom ayırıcı tanı kapsamında değerlendirilmeli­dir.

Tanı

Anamnez, klinik bulgular değerlendirilmeli ve ayırıcı tanı kap­samında belirtilen hastalıklar elimine edilmelidir.

  • Dermatohistopatoloji: foliküler keratoz, tıkanma ve genişleme. Sekonder bakteriyel enfeksiyon varsa glandular hiperplazi, perifolikülit, folikülit, furunkuloz veya selülit görülebilir.

Tedavi ve Prognoz için veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz

Sekonder bakteriyel enfeksiyon varsa 2-3 hafta boyunca hekiminizin önereceği uygun bir antibiyotik.

Malasezia en­feksiyonları için 30 gün boyunca, sistemik mantar ilaçları

Lezyonların çevresindeki kıllar kesilmeli ve sıcak su kompres­leri uygulanmalıdır. Etkilenen bölgeler insanlarda kullanılan al­kolsüz akne jelleri veya benzoil peroksit, sülfür salisilik asit ve­ya etil laktat içeren şampuanlar her 1-2 günde bir lezyonlar or­tadan kalkıncaya kadar temzilenmelidir. Kontrol altında tut­mak ve tekrardan oluşmasını engellemek için, sık sık (2-3 gün­de bir) çenenin temizlenmesi gerekmektedir.

erişkin bir kedinin çene altında nemli akıntılı papüller lezyonlar. Frunkuloz ve selülit dokuların şişmesine ve eksudat oluşumuna neden olur.
  • Mupirosin içeren merhem veya krem
  • %2,5 benzoil peroksit jel (Not: bazı kedilerde irritasyona neden olabilir)
  • %0,01 ile %0,025 tretinoin krem veya losyon
  • %0,75 metronidazol jel

Klindamisin-eritromisin veya tetrasiklin içeren topikaller Şiddetli inatçı olgular için sistemik vitamin A tedavisi etkili ola­bilir.

Prognoz iyidir fakat kontrol için yaşam boyu sıklıkla sempto- matik tedavi gerekmektedir. Sekonder enfeksiyonlar oluşmadı­ğında kozmetik bir hastalıktır ve hayvanın yaşam kalitesini et­kilemez.

http://www.pethekimi.com/kedilerde-akne-feline-acne/

Veteriner Hekim Süleyman ÜRKMEZ

Kedilerde kedi aknesi çok sıklıkla gözlemlenen bir dermatolojik sorundur.

Ataşehir Veteriner Kliniği - Websitemize Hoşgeldiniz

Ataşehir'de 7/24 Hizmet veren Veteriner kliniğimizin hizmetleri hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile rahatlıkla irtibat sağlayabilirsiniz.